Parken “Parc de la Ciutadella” i Barcelona är en stor offentlig park som ligger i distriktet Ciutat Vella. Det är den största parken i Barcelonas centrum och en populär plats för både lokalbefolkningen och turister. Parken skapades i mitten av 1800-talet på mark som tidigare varit hem för en stor fästning, Ciutadella-fästningen.

Parc de la Ciutadella är känd för sin rika samling av konstverk, sina vackra trädgårdar, en stor damm där man kan hyra roddbåtar, och ett antal imponerande byggnader och monument. Ett av de mest kända landmärkena i parken är den storslagna “Cascada” fontänen, som ofta jämförs med Trevifontänen i Rom. Den designades delvis av Antoni Gaudí, som då var en ung arkitektstudent.

Parken är också hem för Kataloniens parlament, Zoologiska museet och Barcelonas zoo. Dessutom används den ofta för olika evenemang, konserter och kulturella aktiviteter. Med sina gröna gräsmattor, skuggiga promenadvägar och rika kulturella och historiska erbjudanden är Parc de la Ciutadella en fristad mitt i stadens brus.