Detta är Barcelonas historiska hjärta, där du kan vandra genom smala medeltida gator och upptäcka stadens romerska och medeltida förflutna.

Här hittar du många av stadens mest berömda sevärdheter, som La Rambla, El Raval, El Born, katedralen i Barcelona och Picasso-museet.

Ciutat Vella, eller Gamla stan, är Barcelonas historiska hjärta och en av de mest fascinerande delarna av staden att utforska.

Barri Gòtic (Det gotiska kvarteret): Detta är kanske den mest kända delen av Ciutat Vella. Med sina smala, slingrande gator och historiska byggnader är Barri Gòtic en resa tillbaka i tiden. Här hittar du katedralen i Barcelona (La Seu), en imponerande gotisk kyrka, och Plaça del Rei, en pittoresk torg omgiven av medeltida byggnader.

La Rambla: En av Barcelonas mest berömda gator, La Rambla är en livlig promenad som sträcker sig från Plaça de Catalunya till hamnen. Längs La Rambla finns gatuartister, souvenirbutiker, och La Boqueria, stadens berömda matmarknad.

El Raval: Detta område är känt för sin eklektiska och bohemiska atmosfär. El Raval är hem för många konstgallerier, unika butiker, och etniska restauranger. Här hittar du också det samtida konstmuseet MACBA och det kulturella centret CCCB.

El Born: El Born är ett trendigt och livligt område känt för sina boutiquer, kaféer och barer. Det är också hem för några viktiga kulturella platser, som Picasso-museet och Santa Maria del Mar, en vacker gotisk kyrka.

Barceloneta: Ursprungligen ett fiskarkvarter, är Barceloneta nu känt för sin strand, restauranger som serverar färsk fisk och skaldjur, och en avslappnad atmosfär. Det är en populär plats för både lokalbefolkningen och turister att njuta av solen och havet.

Historiska platser och museer: Ciutat Vella är full av historiska platser, från romerska ruiner till medeltida palats. Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) erbjuder en fascinerande inblick i stadens historia.

Kulturella evenemang: Området är också centrum för många av Barcelonas festivaler och kulturella evenemang, inklusive den årliga La Mercè-festivalen.

Att promenera genom Ciutat Vella är som att vandra genom olika epoker av Barcelonas historia. Varje gata och torg har sin egen berättelse och områdets dynamiska atmosfär gör det till en oförglömlig del av staden att utforska.

Rekommenderade sevärdheter

Basilica de la Sagrada Familia

#1 av 1,374 saker att göra i Barcelona på Tripadvisor
Basilica de la Sagrada Familia är en kyrka tillägnad den Heliga Familjen. Ett av Antoni Gaudís mest berömda verk, kyrkan är kanske mest känd för att fortfarande vara under konstruktion sedan 1882—med arbeten finansierade enbart genom donationer.

Ta en hiss till toppen av tornen för en panoramavy över staden och beundra den utsmyckade arkitekturen. Fasaden för Jesu födelse och kryptan har också tilldelats UNESCOs världsarvsstatus.

Palau de la Música Catalana

#2 av 1,374 saker att göra i Barcelona
Learn more: Palau de la Música Catalana är en av de mest representativa monumenten i staden och en av de mest rekommenderade turistattraktionerna i Barcelona.

Byggd mellan 1905 och 1908 av den store arkitekten Lluis Domènech i Montaner, är Palau de la Música Catalana en arkitektonisk juvel i Katalonien och en väsentlig del av varje besök i staden, liksom några av de mest fascinerande Gaudi-byggnaderna.

Detta historiska byggnad, förklarat som världsarv av UNESCO 1997, erbjuder en så magisk upplevelse att besökare förälskar sig i den. Från handen av erfarna guider upptäcks underverken i denna arkitektoniska pärla och besökare förs in i en fantasivärld full av detaljer och referenser till den karakteristiska naturen av modernistisk arkitektur.

Gothic Quarter (Barri Gotic)

#3 av 1,374 saker att göra i Barcelona
Promenera genom det historiska centrumet i medeltida Barcelona och besök några av stadens viktigaste politiska byggnader och gotiska arkitektur.